Anbefalt musikk

jokinutria

Medlem
50 år med The Beatles
5. oktober 1962 ble en dag som forandret musikk-historien.
For 50 år siden ga fire britiske unggutter ut sin første plate. Platen var en single, og sangen het «Love Me Do». Bandet kalte seg The Beatles – og verden ble aldri mer den samme.

Akkurat den plata ble ikke en så stor hit. Sangen kom ikke høyere enn til 17.-plass på de britiske listene. Men de to neste singlene, «Please Please Me» og «From Me to You», kom på toppen av hitlistene.

Og så eksploderte det fullstendig.

Det skjedde med sangen «She Loves You» i august 1963. Den ble en kjempe-hit i både Storbritannia og USA. Deretter gikk det bare oppover for supergruppa fra Liverpool i England.

Guttene i The Beatles var da bare i begynnelsen av 20-årene. Men allerede var de berømt over hele verden. Alle hadde hørt om John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr.

Den første halvdelen av 1960-tallet var preget av «Beatle-mania». Alle platene bandet ga ut ble store suksesser.

Men konsertene var mer som et mareritt. Fansen hylte så høyt at The Beatles nesten ikke kunne høre seg selv spille.

– Alle skrek. Alt var veldig stort og alt var veldig rart, sa Ringo Starr.

Han beskrev en berømt konsert på Shea Stadium i New York i august 1965.

– På Shea Stadium forsto jeg at vi hadde nådd toppen, sa John Lennon.

Senere endret The Beatles stil. Musikken ble mer spesiell og mindre munter. Endringen kan delvis forklares med at de brukte en del narkotika.

I 1967 kom albumet «Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band». Musikk-bladet Rolling Stone har kåret det til «tidenes viktigste rocke-album». Tidligere så mange på Beatles som et typisk hitliste-band. Men også kritikere som skrev om «seriøs» musikk hadde respekt for bandets nye stil.

Men nå gikk det også mot slutten for The Beatles. I ettertid er det lett å glemme at hele eventyret bare varte i sju år. «Let It Be» ble bandets siste plate. Den kom ut i 1970.

Samme år kom beskjeden om at bandet var oppløst.

De som håpet på en gjenforening, fikk drømmene knust i 1980. Da ble John Lennon skutt og drept i New York. Han ble bare 40 år gammel. De andre tre medlemmene gjorde det klart at de ikke ville ha noen gjenforening uten John Lennon.

George Harrison døde av kreft i 2001. Han ble 58 år gammel.

Paul McCartney er i dag 70 år gammel. Ringo Starr er 72 år. Begge to spiller fortsatt, og ga ut plater i år.
 
Topp Bunn